Μια αρχαία τέχνη

 
 

 

 

Μελισσοκομία, από την απαρχή της ιστορίας

 
 

 

 

Η μελισσοκομία έχει αρκετά παλιά παράδοση. Σε διάφορες ζωγραφικές παραστάσεις, που βρέθηκαν στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, εικονίζονται άνθρωποι που ασχολούνται με τη μελισσοκομία. Στην αρχαία Ελλάδα επίσης η μελισσοκομία βρισκόταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο ήδη από την προϊστορική εποχή.

Η Κοινωνία των Μελισσών

Η κοινωνία των μελισσών αποτελείται από τη βασίλισσα (η οποία είναι η μόνη σεξουαλικά ενεργή μέλισσα θηλυκού γένους), τις εργάτριες και τους κηφήνες. Κάθε αποικία έχει μόνο μία ενεργή βασίλισσα. Ο πρωταρχικός σκοπός της βασίλισσας είναι να αναπαραχθεί. Η βασίλισσα ζευγαρώνει μόνο μία ή δύο φορές στη ζωή της (αλλά με πολλούς κηφήνες ), και το ζευγάρωμα γίνεται κατά τις πρώτες ημέρες της. Μετά το ζευγάρωμα που γίνεται στον αέρα με τους κηφήνες, αποθηκεύει το σπέρμα τους σε μια ειδική περιοχή του σώματός της και μπορεί να γεννά τα αυγά της για το υπόλοιπο της ζωής της (3-5 χρόνια).

 

Παραγωγή μελιού, μια πολύπλοκη και μαγευτική διαδικασία

 
 

 

 

Οι εργάτριες μέλισσες (οι οποίες αποτελούν το 98% τουλάχιστον του πληθυσμού των κυψελών) είναι εκείνες που παράγουν το μέλι μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία. Απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός εργατριών μελισσών, και καμία μέλισσα δεν μπορεί μόνη της να παράγει μέλι χωρίς τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

 

 
 

 

 

Ο εξοπλισμός ενός μελισσοκόμου

Ξεκινάμε τη διαδρομή μας στη μελισσοκομία με την αγορά των πρώτων μας κυψελών. Για τον πρώτο χρόνο 2-4 κυψέλες είναι υπερ-αρκετές, προκειμένου να δοκιμάσουμε την αντοχή και τη δέσμευσή μας. Τον επόμενο χρόνο μπορούμε να διπλασιάσουμε ή και να πολλαπλασιάσουμε τις κυψέλες μας. Είναι καλύτερα να αγοράσουμε τις κυψέλες νωρίς την άνοιξη, για να δούμε ολόκληρο τον κύκλο ανάπτυξης των μελισσών μέχρι και το φθινόπωρο και να προετοιμαστούμε σωστά για το χειμώνα. Πρέπει να αγοράζουμε κυψέλες μόνο με έγκυρο πιστοποιητικό υγείας και από έναν αξιόπιστο πωλητή (οι προδιαγραφές και το νομικό πλαίσιο διαφέρουν από χώρα σε χώρα).

 
 

 

 

Θες να γίνεις κι εσύ μελισσοκόμος;

3 προϋποθέσεις για να γίνεις κι εσύ μελισσοκόμος. Αγάπη. Γνώση. Χλωρίδα